GIFTORMEN – i paradiset

En helt ny deckargåta av Johan Gille

Premiär 26 september 2024

Januari- och februaribiljetterna släpps 1 oktober

Mitt i sommaren sker ett rån mot nöjesparken Gröna Lund och under rånarens flykts skjuts en polisman ihjäl! Ett halvår senare dyker plötsligt sedlar från rånet upp hos en antikhandlare i Gamla Stan. Polisen lyckas koppla pengarna till sekten Paradiskyrkan som styrs av den excentriske Ralf Stein. Men när sekten sedan konfronteras ställs allt på sin spets och det verkar som att någon gått bakom ryggen på övriga medlemmar. Ja det verkar inte bättre än att det finns en Giftorm i paradiset…

Medverkar på scenen gör Fredrik Andersson, Mikaela Cederlöf, Mats Eklund, Filip Erbro, Linn Joge Erinder samt Elvira Gille * och Nelly Wallgren *.

Fredrik tillhör den fasta ensemblen. Mikaela och Linn såg vi i redan förra säsongen i Magasinet. Mats har medverkat i en rad deckare och farser i Lerbäck genom åren. Filip gör sin tredje deckare och sjätte produktion hos oss. Elvira har vi sett i både familjeföreställningar och deckare. Nelly gör sin första uppsättning i Lerbäck men sågs i ”En kärlekshistoria” som vi gjorde i våras i Örebro och Askersund.

* Elvira och Nelly alternerar.


Deckarmeny
(med förbehåll för ändringar)

Förrätt
Soppa på palsternacka och höna med nybakat bröd (se även receptet längre ner på denna sida)

Varmrätt
Bog med smörsås, bakad lök och morot
Veg. (endast förbeställning) Getost med smörsås, bakad lök och morot

Dessert
Äpplen med kardemumma, smördeg och timjan



Eftersom soppan som serveras till förrätt i samband med Giftormen i paradiset är det mest efterfrågade receptet någonsin i Magasinet har vi bett teaterköket dela med sig av receptet. Håll tillgodo!


SOPPA PÅ PALSTERNACKA OCH HÖNA. MED OSTKRÄM OCH NYBAKAT BRÖD.

Soppa
Palsternacka(puré) från Källsprångs gård. 5 dl
Buljong kokt på kycklingskrov och höna från Berga gård. 5 dl
Vin 5 dl
Grädde 5 dl
Salt
Svartpeppar

Koka buljong på kycklingskrov och höna.
Tvätta, koka och gör sedan en puré på palsternackorna i en matberedare. Använd lite av kokvattnet för att justera konsistensen.
Koka ihop palsternackspuré, höns/kycklingbuljong, vin och grädde.
Smaka av med salt och peppar.

Ostkräm
Grädde 2 dl
Torkad dill 1 msk
Lagrad Cheddar 200g

Koka upp grädde och dill i liten kastrull
Smält Cheddarn i grädden. Mixa med stavmixer. Låt svalna och tjockna.
Färdig att skeda upp.

Timjanolja
Rapsolja 2-3 dl
Färsk timjan 1 kruka
Babyspenat 100 g

Värm oljan till 65°.
Mixa timjan, spenat och olja med stavmixer i en smal och hög behållare tills den är slät och knallgrön.
Låt slaggen sjunka till botten. Sila och häll upp på flaska.

Servering
Skeda upp ostkrämen i botten på en kopp eller skål.
Häll i soppan.
Toppa med timjanolja

Servera med valfritt bröd.

Vi har valt en surdegsbulle bakad på Quarnavete och Lindaråg (odlat i Lerbäck) från Råberga.

Hoppas det smakar och lycka till.

/Teaterköket